Kooimaaier slijpen

Om een mooi maaibeeld te blijven houden en uw kooimaaier goed te onderhouden, moet deze regelmatig geslepen worden. Meiburg kan deze voor u slijpen en u adviseren in het gebruik van de kooimaaier. Lees hieronder meer over de werking van de kooimaaier en waarom een kooimaaier slijpen belangrijk is voor de machine zelf en uw gazon. 

Een kooimaaier maait het gras met een snijcilinder en een ondermes. Het gras dat gemaaid moet worden, wordt rechtop gehouden door het ondermes. Het mes van de snijcilinder draait langs het ondermes waardoor het gras geknipt wordt zoals iets geknipt zou worden met een schaar. Wanneer de snijcilinder niet goed afgesteld is op het ondermes, of wanneer de snijcilinder bot is, moet u de kooimaaier slijpen.

Kooimaaier slijpen, hoe doen we dat?

Het slijpen van de kooimaaier gebeurt in een slijpbank, deze is hier speciaal voor gemaakt. Bij sommige slijpbanken is het nodig om de snijcilinder uit zijn frame te halen. Dit kost veel tijd en is om deze reden vaak ook een dure grap. Wij slijpen de kooimaaier aan de hand van een nieuwe methode.

Wij demonteren eerst het ondermes. Deze wordt gevlakt om ervoor te zorgen dat hij helemaal recht is en dus ook goed kan knippen. Hierna zetten we de hele kooi in de slijpbank. De kooi steunt op de achterrol. Belangrijk is nu om de kooi helemaal recht in te spannen zodat ook de snijcilinder netjes vlak en rond wordt geslepen. Een draaiende slijpsteen gaat nu langs de messen en haalt er wat materiaal af. Hierdoor ontstaat er een vlakke en scherpe zijde aan het mes van de snijcilinder. Wanneer de snijcilinder weer scherp en rond is, wordt het ondermes gemonteerd om het ondermes en de snijcilinder op elkaar af te stellen. Het afstellen gebeurd met de stellers aan beide zijden van de kooi en  komt erg precies. Wij meten dit door een papiertje tussen de snijcilinder en het ondermes te houden. Wanneer dit papiertje netjes afgeknipt wordt, dan maait de kooimaaier weer goed. Het kooimaaier slijpen is geslaagd.

kooimaaier slijpen

Ook “Backlappen” is een vorm van een kooimaaier slijpen

Een kooimaaier slijpen gebeurd meestal in de winterperiode omdat deze tijdens dit seizoen minder vaak gebruikt wordt. Wanneer er veel met een kooimaaier gemaaid wordt of de snijcilinder veel zand tegenkomt, dan kan het voorkomen dat het mes echter weer snel bot wordt. Als u merkt dat het maaibeeld slecht wordt, kunt u ervoor kiezen op de snijclinder met slijppasta weer scherp te maken.

Door het maaien wordt de voorkant van het mes bot en de achterkant wordt scherp. Door de snijcilinder tijdens het backlappen achteruit te laten draaien kunnen wij dit weer veranderen. Wij smeren een backlap pasta op de snijcilinder. Doordat de kooi nu achteruit draait langs het ondermes, kunnen wij de voorzijde van het mes weer scherp maken. Deze bewerking duurt niet zo heel lang en kan ook makkelijk tijdens het maaiseizoen uitgevoerd worden. Na het backlappen is het wel belangrijk de kooimaaier goed te reinigen en natuurlijk de snijcilinder weer goed af te stellen op het ondermes.

Kosten van een kooimaaier slijpen

Nu denkt u misschien dat een kooimaaier slijpen erg duur zal zijn. Dat klopt gelukkig niet helemaal. Natuurlijk is een kooimaaier slijpen niet goedkoop, omdat het vraagt om dure machines en vakmanschap om de snijcilinder scherp te houden. Daar tegenover staat natuurlijk een mooi maaibeeld, veel mooier dan een cirkel- of klepelmaaier.

Maar denk ook eens aan het brandstofverbruik van uw grasmaaier. Doordat een kooimaaier het gras knipt, vraagt dit minder vermogen dan een cirkelmaaier die het gras eraf slaat. Hierdoor bespaart u uiteindelijk flink op brandstof.  Ook is de maaicapaciteit van een kooimaaier vele malen hoger, u kunt sneller rijden met de machine en de kooimaaier is veel flexibeler doordat hij werkt met kleine maai-units.

Wat echter vooral belangrijk is in het laag houden van de kosten van uw kooimaaier, is de machinist. Zodra deze machinist goed weet hoe de machine werkt en hoe de kooien afgesteld moeten worden, blijven de kosten hiervan laag. Wij zijn in staat uw machinist op te leiden om op de juiste wijze met de kooimaaier te werken. Zo houdt u de kosten zo laag mogelijk en is het mogelijk uw klant blij te maken met een mooi maaibeeld.

Heeft u vragen over kooimaaier slijpen of op een juiste wijze omgaan met de kooimaaier om de kosten te besparen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Menu
×