Kettingzaag slijpen

Op tijd uw kettingzaag slijpen is erg belangrijk. Een scherpe ketting zaagt makkelijk en het kost minder moeite en brandstof om te zagen. Maar hoe weet u nu wanneer het tijd is voor kettingzaag slijpen. Als een zaagketting bot is gaat hij natuurlijk moeilijk door het hout. U kunt dit ook zien aan het zaagsel dat de ketting lost. Een zaagketting is gelijk bot zodra hij een spijker of zand tegenkomt. Hierdoor worden alle tanden beschadigd en dat gaat dus erg snel. Is het zaagsel meer stof in plaats van een snipper dan is de ketting bot. Het is nu tijd op de ketting te laten slijpen.

Kettingzaag slijpen

Wij slijpen uw ketting machinaal, dit houdt in da uw ketting gedemonteerd moet worden van uw kettingzaag. Wij leggen uw ketting op onze slijpmachine en gaan de ketting slijpen. De tanden worden onder een speciale hoek geslepen, vaak is dit 30 graden. Met een draaiende slijpsteen gaan wij nu langs iedere zaagtand zodat hij weer scherp is en de juiste hoek heeft. Als de ketting geslepen is kan het soms nodig zijn om de diepte stellers ook te vlakken. De dieptesteller geeft aan hoe diep de zaagtand door het hout mag. Deze bewerking wordt handmatig gedaan. Na het kettingzaag slijpen  kunt u weer prettig zagen met een scherpe ketting.

Kettingzaag slijpen d.m.v. vijlen

Als uw kettingzaag bot is kunt u natuurlijk ook de ketting weer zelf scherp maken door de tanden te vijlen. Hiervoor heeft u een ronde vijl met houder nodig. Let op ! Er zijn diverse soorten zaagkettingen en voor iedere soort ketting heeft u een andere diameter vijl nodig. Zodra u bij ons in de winkel een kettingvijl komt kopen, neem dan als voorbeeld de te slijpen ketting mee zodat wij u kunnen voorzien van de juiste vijl. De vijl met houder legt u op de ketting. Let op dat de vijl hoek goed is, dit staat meestal op de vijlhouder. Slijp de ketting door de vijl 2 of 3 keer langs te zaagtand te halen. Hierna kijkt u of de zaagtand weer scherp is. Dit doet u bij alle zaagtanden. Wij hebben diverse handige hulpmiddelen in onze winkel om u te helpen met kettingzaag slijpen.

Ronde vijlen, kettingzaag slijpen  Combi vijlmallen, kettingzaag slijpen  Combi vijlmallen, kettingzaag slijpen

Hulpmiddelen voor kettingzaag slijpen

U kunt voor het slijpen van uw kettingzaag gebruik maken van een kettingslijper, zorg dat u een goede slijper aanschaft die goed verstelbaar is voor de diverse soorten kettingen. Wilt u de kettingzaag slijpen met een vijl, kies dan de goede maat vijl en een houder die praktisch is voor u. Er zijn gecombineerde vijlen waarmee u gelijktijdig de zaagtand kunt scherp maken en de diepte steller kunt afvlakken. Zaagt uw kettingzaag scheef dan zijn waarschijnlijk uw zaagtanden niet even lang, hierdoor neemt de ene tand meer hout mee als de andere. Zorg ervoor dat uw tanden allemaal even groot zijn, zit er veel verschil tussen de tanden dan kunt u beter machinaal de kettingzaag slijpen.  Laat u goed voorlichten door onze medewerkers. Natuurlijk  kunnen wij u voorzien van alle nodige uitleg en informatie over het kettingzaag slijpen.

Een scherpe ketting geeft altijd een mooie snipper en snijdt als een mes door de boter.

Menu
×