Kooimaaier

Een kooimaaier geeft het mooiste maaibeeld voor uw gazon. Belangrijk is te weten hoe dit komt.

Principe van de kooimaaier

Doordat een kooimaaier gebruik maakt van een snijcilinder en ondermes wordt het gras geknipt. Als het gras goed wordt geknipt ontaat er een minimale wond bij het grassprietje, hierdoor kan het gras weer de energie stoppen in groeien en krijgt u een mooie grasmat. Wordt het gras beschadigd door slecht afgestelde kooien dan ontstaat er een wond aan de grasplant. Door deze wond hebben ziektes en schimmels de mogelijkheid om in de grasplant te komen. De grasmat zal hierdoor een groeiachterstand krijgen.

Verschillende soorten kooimaaier

Er zijn verschillende kooimaaier machines voor verschillende toepassingen. Voor voetbal velden wordt een andere machine gebruikt als op een golf green. Het verschil zit hem in de maaihoogte en het aantal afsnijdingen dat de kooimaaier maakt. Voor voetbal velden en openbaar groen worden vaak 3 of 5 voudige zelfrijdende kooimaaiers gebruikt. Deze machines maaien 2 tot 4 meter breed. Ze zijn voorzien van 3 of 5 maaiunits die hydraulisch bedient worden. De maaihoogte varieerd van 18 tot 50 mm. Het aantal afsnijdingen per meter is laag ligt rond 60 tot 80 afsnijdingen per meter.

Op een golfbaan worden veel verschillende kooimaaiers gebruikt. Op de green worden walk behind machines of 3 delige kooimaaiers gebruikt. De maaihoogte ligt rond de 3 mm. Het aantal afsnijdingen ligt zeer hoog en kan wel naar 300 afsnijdingen per meter. Deze kooimaaier machines zijn hier speciaal voor gemaakt. De  snijciljnders hebben 11 of 15 messen, het rondsel is zeer klein. Hierdoor krijg je veel afsnijdingen. Veel afsnijdingen geeft een egaal maaibeeld, dit is voor golf zeer belangrijk. Op de tee en fairway worden weer andere kooimaaiers gebruikt. Hier wordt gewerkt met 3, 5 of 7- delige kooimaaaiers. Deze machines zijn zeer ligt gebouwd om spoorvorming te voorkomen. De snijcilinders worden hydraulisch aangedreven. De maaihoogte ligt hier rond de 15 tot 18 mm. Er worden kooimaaiers gebruikt met minder messen in de kooi en hogere snijcilinders.

Net zoals in het handgedragen gereedschap zijn de eerste accu aangedreven greenmaaiers op de markt. Jacobsen bouwt onder andere de Eclipse greenmaaier. Deze machine kan geheel electrisch aangedreven worden. De Eclipse is beschikbaar als walkbehind en 3-voudige kooimaaier.

Highway 3 Kooimaaier ransomes  allet kooimaaier  Eclipse 2 122 jacobsen kooimaaier

Onderhoud van een kooimaaier

Om een mooi maaibeeld te houden met een kooimaaier is onderhoud zeer belangrijk. Om de kooimaaier goed te laten knippen moet hij scherpe snijcilinders hebben. Dit onderhoud kan Meiburg Tuin-en Parkmachines voor u uitvoeren. Wij beschikken over een slijpbank om alle soorten kooimaaiers te kunnen slijpen. Allereerst demonteren wij het ondermes, dit moet gevlakt worden zodat het overal knipt als de snijcilinder geslepen is. Als het ondermes is gedemonteerd controleren wij of de achterrol van de kooi spelingsvrij is. Wij gebruiken de achterrol als steun in de slijpbank. De kooilagers worden ook gecontroleerd op speling. Hierna wordt de snijcilinder geslepen. Deze wordt altijd rond geslepen, dit houdt in dat alle messen in de snijcilinder scherp geslepen worden. Voor sommige toepassingen slijpen wij de snijcilinder naast rond ook achter. Door het achterslijpen wordt het contactvlak tussen snijcilinder en ondermes kleiner. Hierdoor blijft de snijcilinder langer scherp. Het achterslijpen gebeurd meestal bij kooimaaiers die gebruikt worden op golfbanen of sportvelden.

Doordat wij de snijcilinder niet geheel demonteren tijdens het slijpen kunnen wij het slijpwerk uitvoeren tegen scherpe prijzen.

Tijdens het maaiseizoen is het belangrijk om de kooimaaier regelmatig af te stellen. Doordat de snijcilinder langs het ondermes draait zal de snijcilinder regelmatig afgesteld moeten worden, anders komt er te veel ruimte tussen snijcilinder en ondermes. Als dit gebeurd dan knipt de kooimaaier niet goed en beschadigd de grasspriet waardoor er ziektes in de grasplant kunnen komen. Bij verkeerd afgesteld kooimaaiers zal er ook een baard van gras aan het ondermes hangen.

Voor het mooiste maaibeeld kunt u dus het beste een kooimaaier gebruiken. Wilt u advies over de machine die het beste bij uw wensen past, maak dan een vrijblijvende afspraak met ons.

Menu
×