Kettingzaag

Er zijn veel toepassingen voor een kettingzaag. Van snoeien, het zagen van openhaardhout of het kappen van bomen. Er is geen klus waar Meiburg Tuin en Parkmachines geen machine voor heeft in het assortiment. Zelfs met onze kleinste zaag kunt u groot werk leveren.

Soorten kettingzagen

Er zijn verschillende soorten kettingzagen. Elke zaag heeft zijn voor en nadelen. Laat u zich goed adviseren als u een zaag wilt aanschaffen zodat u de juiste zaag kiest die voor uw klus geschikt is. U kunt tijdens onze openingstijden bij ons terecht voor een goed advies. Ook kunnen wij u uitleggen hoe u veilig met uw kettingzaag kunt werken. De soorten kettingzagen die er zijn zal ik hieronder beschrijven:

Levering kettingzaag

Al onze zagen worden gebruiksklaar geleverd met de juiste gebruikers instructie. Wat doen wij als u bij ons een kettingzaag aanschaft:

Veilig werken met een kettingzaag

Als u met een kettingzaag werkt kunnen er onverwachte dingen gebeuren.

Zo is het belangrijk dat u als allereerste uw kettingzaag controleert. Zijn alle vloeistoffen gevuld, zitten er geen kapotte delen aan de kettingzaag, werkt de kettingrem enz. Zo weet u zeker dat u niet voor verassingen komt te staan.

Om de zaag goed te kunnen bedienen heeft u enige training nodig. De kettingzaag is een gevaarlijk machine als hij verkeerd gebruikt wordt. Zo is de kans op een kickback erg groot als u met de onderzijde van de punt zaagt. Als u met een kettingzaag gaat werken is het ook erg belangrijk om aan uw persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te denken. Onder deze PBM’s vallen zaagkleding, helm, gehoor en gezicht bescherming. Deze PBM’s kunt hier u op onze site ook vinden.

Ergonomie kettingzaag

Husqvarna bouwt bedrijfszekere en ergonomische kettingzagen. De ergonomie van een zaag is erg belangrijk, de gebruiker staat soms de gehele dag te zagen. Door een speciale bouw van de machine komen er weinig giro krachten vrij dit zorgt ervoor dat u de zaag met weinig kracht kunt bedienen. Ook zorgt Husqvarna er altijd voor dat de zaag laag en smal is. Dit geeft als groot voordeel dat u perfect zicht op uw werk heeft, natuurlijk kost het u oom minder kracht om de machine te bedienen.

Scherpe ketting

Werken met de kettingzaag gaat het beste met een scherpe ketting. De ketting heeft diverse snij beitels deze moeten altijd scherp zijn. Als ze bot worden zie je dat de ketting geen spaanders meer produceert maar stof. Dan wordt het tijd om de ketting weer scherp te maken, Dit kun je doen met een vijl set, let op dat de vijl in de correcte hoek gehouden wordt. Een makkelijk hulpmiddel is een vijl houder, deze zorgt ervoor dat u automatisch de goede vijl hoek aanhoudt, Zorg ervoor dat u iedere tand evenveel vijlt, doe u enkele tanden meer dan zal de machine scheef gaan zagen. Op de ketting zitten ook diepte stellers, deze zitten net voor de beitel. De diepte steller zorgt ervoor dat de beitel maar een bepaalde diepte door het hout mag. Het is dus ook belangrijk om de diepte steller soms ook te veilen met een platte vijl zodat de beitel voldoende diep kan zagen. U kunt uw ketting ook door ons laten slijpen, wij doen dit machinaal en zorgen ervoor dat uw ketting weer de goede specificaties heeft.

Smering kettingzaag

De ketting geleider zorgt voor de geleiding van de ketting. In de punt zit een neuswiel dat soms gesmeerd moet worden. De ketting wordt gesmeerd door de kettingolie, deze olie zit in de kettingzaag en wordt met de oliepomp naar de geleider gepompt, daar neemt de ketting het mee de geleider in. Door deze olie worden alle klinknagels goed gesmeerd en wordt de levensduur van de ketting verlengd.

Geschiedenis van een kettingzaag

Vroeger was bosbouw handen arbeid. De bomen werden geveld met behulp van een trekzaag. In de 19e eeuw werden de eerste kettingzagen uitgevonden. Dit waren hele grote en zware machines. Tegenwoordig wordt er gezocht naar steeds lichtere zagen die milieu vriendelijk zijn. De nieuwste techniek is een zaag op accu. Ook de motorkettingzagen veranderen mee. Zo kan sommige modellen tegenwoordig uitlezen aan de computer.

Topsport met kettingzaag

Houtzaagkunst:
Met een kettingzaag worden allerlei beelden en voorwerpen uit een hele boomstam gezaagd. Hiervoor worden landelijke wedstrijden georganiseerd. Zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken want het is verbazingwekkend wat er allemaal gemaakt wordt met een zaag en een boomstam.

kettingzaag

Bosbouw wedstijd en motorkettingzaag wedstrijd:
Deelnemers worden op verschillende onderdelen getest. Uiteraard gaat het om het snelste en netste resultaat.