Heggenschaar slijpen voor een mooi knipbeeld

 Heggenschaar slijpen

Uw heggenschaar slijpen is belangrijk voor een mooi knipbeeld en een strak geschoren haag. Ook uw heggenschaar vind een geslepen mes erg fijn.

Waarom moet u uw heggenschaar slijpen?

Een scherp mes aan uw heggenschaar is erg belangrijk zowel voor uw heg als voor uw heggenschaar. Als u met een bot mes knipt, knipt het mes de heg niet netjes recht af waardoor er rafelige wondjes ontstaan die gevoelig zijn voor ziektes en schimmels. U ziet dan rafelige puntjes aan de bovenzijde van de heg die bruin worden. Met een bot mes knippen zorgt er ook voor dat de machine het zwaarder heeft en zo dus meer brandstof verbruikt. Ook voor uzelf is het prettiger om met een scherp mes te knippen, dit geeft minder weerstand en trillingen. Uw heggenschaar slijpen is dus erg belangrijk.

Hoe vaak moet uw heggenschaar geslepen worden?

Uw heggenschaar slijpen doet u wanneer hij niet mooi meer knipt en bot is. Dit valt niet uit te leggen hoe vaak het is, het is voor iedereen verschillend. Het is het makkelijkst als u dit in de winterperiode doet. Dit is toch de tijd om al uw tuinmachines te onderhouden. Heeft u per ongeluk in metalen gaas ( opbinder van de heg ) geknipt en heeft u daardoor bramen aan uw mes dan kunt u dit zelf af vijlen met een platte veil. Volg hierbij met de vijl de juiste hoek van het mes.

Hoe slijpen wij uw heggenschaar?

Uw heggenschaar zelf goed slijpen is best een lastig karwij. Als u zelf erg handig bent vertel ik u nu hoe u het moet doen:

Nu je toch bezig bent is het verstandig gelijk even het carter te vetten. Aan de onderkant van de heggenschaar bevind zich een vetplug ( bij sommige heggenscharen is er geen vetplug maar een opening). Draai deze eruit en spuit vet in het carter. Vergeet niet de plug er weer in te draaien.

Onderhoud van het mes van uw heggenschaar?

Na elke knipbeurt raden wij aan om uw heggenschaar te smeren met een smeermiddel dat ook hars oplossend werkt ( bv. bio heggenschaarspray van agialube ). Als je sommige planten knipt bv. coniferen komt er een hars ( plakstroop ) uit de plant die op het mes van de heggenschaar blijft zitten. Deze hars zorgt ervoor dat de messen niet meer netjes over elkaar glijden om de plant te knippen.

Agialube_Spuitbus_BioHeggeschaarspray gebruiken na heggenschaar slijpen

Redenen genoeg om uw heggenschaar te laten slijpen. Wij kunnen dit voor u verzorgen. U kunt uw heggenschaar bij ons aanleveren tijdens onze openingstijden. Als wij uw heggenschaar geslepen hebben krijgt u van ons een telefoontje of sms bericht en kunt u hem weer ophalen.

 Zelf uw heggenschaar slijpen?

Bent u zelf handig en wilt u zelf uw heggenschaar slijpen, bekijk dan ons filmpje met extra uitleg over hoe u uw heggenschaar het beste kunt slijpen.

Wilt u nog meer filmpjes van ons bekijken ga dan naar ons You Tube kanaal.

Kosten Heggenschaar slijpen als wij het voor u doen

Bekijk hier onze tarieven voor het slijpen van diversen gereedschappen.